Kymmenen viime vuoden aikana syövän hoitokeinot ovat kehittyneet nopeasti, ja monet syöpäpotilaat elävät kauemmin kuin koskaan aiemmin. Syöpäkuolleisuus on kuitenkin edelleen suurta etenkin pitkälle edennyttä syöpää sairastavilla potilailla.
Orionissa tavoitteenamme on kehittää uusia ja tehokkaita lääkkeitä kiinteiden syöpien hoitoon. Tutkijamme pyrkivät ymmärtämään potilaan taudin taustalla olevia syntymekanismeja ja löytämään tämän tiedon avulla uusia hoitokeinoja.
Tässä työssä käytämme kattavasti syöpäkasvaimiin liittyvää geeni- ja molekyylitietoa. Tutkimuskohteena ovat myös tuumorisolujen ulkoiset (immuunisolujen) mekanismit, jotka edistävät syöpäkasvaimien kasvua ja vastustuskykyä hoidoille.
Lisäksi on tärkeää tunnistaa ne potilaat, jotka hyötyvät hoidosta parhaiten sekä ne joihin hoito ei mahdollisesti tehoa. Tässä apuna ovat esimerkiksi erilaiset genomi- eli geeniperimätietokannat, geneettisiä muuttujia analysoivat teknologiat sekä erilaiset data-analyysimenetelmät.
Tutkijamme ovat kehittäneet jo pitkään ja menestyksekkäästi innovatiivisia suun kautta annosteltavia pienmolekyylilääkkeitä. Nykyään hyödynnämme myös biologisia lääkeaineita kuten vasta-aineita, vasta-aineen ja toksisen lääkeaineen yhdistelmiä sekä CAR-T-soluja. Näiden avulla voimme tavoittaa mahdollisimman tehokkaasti syövän kannalta olennaiset mekanismit ja päästä käsiksi sellaisiin kohteisiin, joita ei pienillä molekyyleillä tavoiteta.