”Kun potilas ottaa Orionin valmistaman lääkkeen, hän saa täsmälleen sen verran vaikuttavaa ainetta, mitä purkin kyljessä lukee”, kuvailee automaatiopäällikkö Tomi Pitkäniemi tiiminsä työn merkitystä.
Pitkäniemi vetää Design and Development -tiimiä, joka osaltaan huolehtii Orionin koneiden ja laitteiden automaatiojärjestelmistä ja katsoo, että ne toimivat luotettavasti ja oikein. Tällöin järjestelmiä ja niiden tuottamaa dataa käyttävät orionilaiset tuotannon operaattoreista laboratorioiden kemisteihin, proviisoreihin, farmaseutteihin ja tutkimusassistentteihin voivat keskittyä työhönsä ja luottaa validoitujen järjestelmien toimintaan.
”Toimivat ja nykyaikaiset automaatiojärjestelmät tukevat sekä työmme että tuotteidemme laatua ja kilpailukykyä”, Pitkäniemi sanoo.
Tomi Pitkäniemi: ”Automaatiojärjestelmä ei synny automaattisesti.”
Automaatio-osastolla työskentelee kolmisenkymmentä alan ammattilaista Espoossa, Kuopiossa, Turussa ja Salossa. Pitkäniemen ja hänen kuusihenkisen Design and Development -tiimin tehtävänä on raamittaa ja kehittää Orionin tapoja tehdä automaatiota tehokkaasti ja kestävästi.
”Suunnittelemme uusia automaatiojärjestelmiä, yhdenmukaistamme olemassa olevien järjestelmien elinkaarenhallintaa ja koordinoimme vastuullamme olevia projekteja. Olemme mukana suunnittelemassa Orionille räätälöityjä laitteita ja tuemme niiden toiminnassa”, Pitkäniemi kertoo.
Design and Development -tiimiläiset ovat uusien järjestelmien suunnittelijoina innovatiivisia tulevaisuuteen tähtääviä ”ropelihattupäitä”, ja toisessa hetkessä he ovatkin pikkutarkkoja teknisen ammattitaidon omaavia insinöörejä, jotka taitavat laitteiden käyttöönotot, ongelmien ennaltaehkäisyn, ja antavat tuotannolle päivittäistä tukea laitteiden, koneiden ja järjestelmien käytössä.
”Automaatiojärjestelmät sujuvoittavat ja nopeuttavat lääkeyrityksessä tehtävää työtä, mutta toimivat järjestelmät eivät synny itsestään. Uudet järjestelmät vaativat tiimiltämme paljon työtä sen lisäksi, että pidämme myös olemassa olevat järjestelmät kunnossa. Minun tehtävänäni on katsoa, että kokonaisuus pysyy Orionin strategian mukaisena”, Pitkäniemi sanoo.
Niklas Kuusio: ”Projektipäällikkö taitaa lintuperspektiivin ja osaa vetää oikeista naruista.”
Automaatio-osaston työ koostuu lukuisista projekteista, jotka limittyvät toisiinsa ja vaativat asiantuntijuutta useasta eri organisaatiosta. Esimerkkejä tyypillisistä projekteista ovat esimerkiksi tuotannon tietojärjestelmien tai valmistuslaitteiden kehitykset, päivitykset, modernisoinnit ja laitehankinnat. Design and Development -tiimin projektipäällikkönä Kuusio katsoo, että projekteissa tehdään oikeita asioita oikeaan aikaan, ja että neuvottelupöydissä istuu päätöksenteon kannalta oikeat ihmiset.
”Projektipäällikkönä annan automaatio- ja käyttöinsinööreille työrauhan, mutta katson projektin etenemistä ennakoiden seuraavia askeleita. Työssäni tarvitaan koordinointikykyä, ymmärrystä Orionin eri toiminnoista, laajaa verkostoa sekä kykyä vetää oikeista naruista”, Kuusio kuvailee.
Kuusio on työskennellyt Orionilla kohta neljä vuotta, joista kaksi automaatio-osastolla Pitkäniemen tiimissä.
”Aloitin Orionilla projekti-insinöörin roolissa, jossa kerrytin ymmärrystä Orionista ja sen toiminnoista. Osallistuin tuona aikana useisiin eri projekteihin, joista yksi laajimmista oli uuden digitaalisen tuotannonohjausjärjestelmän käyttöönotto. Tätä osaamista ammennan nyt nykyisessä työssäni.”
Inhimilliseen johtamiseen panostaminen tuo turvallisuutta
Esihenkilönä Tomi Pitkäniemi vastaa tiimiläistensä hyvinvoinnista ja auttaa tehtävien priorisoinnissa joskus kiireisessä arjessa. Pitkäniemi on itsekin työskennellyt automaatioinsinöörinä, ja substanssin osaamisesta on esihenkilöroolissa ollut paljon hyötyä.
”Toisinaan selvittelen ja ratkon automaatiojärjestelmien haasteita tiimini tukena. Työn monipuolisuus pitää virkeänä”, Pitkäniemi mainitsee.
Automaatio-osastolla suositaan pieniä tiimikokoja, jolloin esihenkilöt tietävät, mitä tiimin jäsenille kuuluu ja miten he voivat. Pitkäniemelle on tärkeää, että hänellä on tiimiläisilleen aikaa.
”Mutkaton palautteenanto esihenkilön ja kollegoiden kesken on arjessa tärkeää. Olen aina voinut kertoa mieltä askarruttavat asiat ja saanut niihin tarvittaessa apua. Sellainen tuo turvallisuutta”, Kuusio kiittää.
Neljä parasta asiaa työssämme – Tomi Pitkäniemi ja Niklas Kuusio:
- Ihmisläheisyys: ”Kaikkia kohdellaan ihmisinä ja persoonina enemmin kuin työntekijöinä.”
- Ammatillisen kehittymisen mahdollisuudet: ”Arkeen kuuluu teknisesti monenlaista tehtävää ja haastetta, jotka kehittävät ammattitaitoa. Lisäksi kouluttautumista tuetaan.
- Vaikuttamismahdollisuudet: ”Visioita ja näkemyksiä kuunnellaan ja niiden mukaan toimitaan, jos ne todetaan yhdessä järkeviksi uudistuksiksi.
- Joustavuus: ”Etenkin lapsiperheessä joustavuus on työhyvinvoinnin kannalta tärkeää.”