Siirry pääsisältöön

Työharjoittelu avasi Olli Kaivolalle ovet vakituiseen työsuhteeseen

Prosessinhoitaja Olli Kaivolan ura Orionilla alkoi ammattiopiston työharjoittelusta. Lääketeknikoksi valmistunut Kaivola työskentelee nyt tablettiosastolla, jossa yhden työpäivän tuotos saattaa olla parhaimmillaan jopa 1,5 miljoonaa tablettia.
orionfi_ollikaivola_paakuva_1500x844.jpg

Stadin ammattiopiston kolmevuotiseen lääkealan perustutkintoon kuuluu kolme harjoittelujaksoa, joista kaksi Olli Kaivola suoritti Orionin tablettiosastolla Espoossa. Ensimmäisessä harjoittelussa hän työskenteli tablettien valikoinnissa ja toisessa valvoi tabletointiajoja yhdessä työpaikkaohjaajansa kanssa. 
 
”Harjoittelujakson jälkeen minulta kysyttiin, haluanko jatkaa tablettiosastolla prosessinhoitajana vakituisessa työsuhteessa. Kahta kertaa ei tarvinnut kysyä”, Kaivola kertoo. 
 
Pian tämän jälkeen hän allekirjoitti työsopimuksen, veti tablettituotannossa tarvittavat puhdastilavarusteet päällensä ja aloitti perehdytysohjelman.   

Perehdytystä seurataan näyttökokein 

Kaivola on työskennellyt prosessinhoitajana nyt puolisen vuotta. Perehdytysjakso on vielä kesken, mutta harjoitteluun verrattuna vastuu on kasvanut ison harppauksen. Harjoittelijana ei yksin ollut tuotannon töihin asiaa, mutta nykyään hän ohjaa tabletointiprosesseja itsenäisesti sekä tekee niihin liittyviä valmistelu- ja puhdistustöitä. 
 
”Edessä on vielä useita näyttökokeita, joista yhdessä tarkastellaan esimerkiksi taitojani tabletointiprosessin tuotevahvuuden vaihdossa. Jos peräkkäin ajetaan saman tuotteen kahta eri vahvuutta, prosessiin tarvitsee vaihtaa vain tiettyjä tabletointikoneen osia. Näyttökokeessa osoitan, että osaan toimia kyseisessä tilanteessa oikein”, Kaivola selittää. 
 
Espoossa valmistetaan satoja erilaisia tablettivalmisteita, joista lähes kaikkia Kaivolakin saattaa olla työvuorojensa aikana olla valmistamassa.  
 
”Työhöni kuuluu ohjata ja valvoa tabletointikonetta, jotta lääkemassasta saadaan juuri oikeankokoisia, -muotoisia ja -lujuisia tabletteja. Lisäksi selvittelen mahdollisia virhetilanteita ja teen tabletointia valmistelevia töitä, kuten pesutoimenpiteitä sekä tabletointikoneen kokoamista.” 

Tarkkuus ja huolellisuus tähtäävät lääkkeiden laatuun

Prosessinhoitajan työ vaatii säntillisyyttä, huolellisuutta ja tarkkuutta – suurpiirteisyydellä ei tässä tehtävässä pärjää. Täsmällinen työote ei kuitenkaan tiimejä haittaa – päinvastoin, sillä jokainen haluaa omalta osaltaan varmistaa lääkkeiden korkean laatua. 
 
”Jokainen työvaihe on tehtävä tarkasti ja pilkulleen ohjeiden mukaan, jotta potilaat voivat käyttää lääkkeitämme turvallisin mielin. Myös kärsivällisyyttä tarvitaan: Joskus tabletointiajo kestää koko työvuoron, ja silti prosessia on seurattava tarkkaavaisesti”, Kaivola kuvailee. 
 
Vaatteiden vaihdon määrä tuotantotiloissa yllätti silti Kaivolankin: Tablettiosastolla vallitsevat eri pukeutumisvaatimukset riippuen tilan käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi tuotantotilojen käytävällä suojavarusteiksi riittävät takki, housut ja myssy, mutta puhtaimmissa tiloissa puetaan kokohaalarit, kaksinkertaiset kertakäyttökäsineet, hihansuojat sekä raitisilmakypärät. 
 
”Näin suojaamme lääkkeitä meiltä työntekijöiltä ja meitä työntekijöitä lääkkeiltä. Vaatteita vaihtamalla estämme myös ristikontaminaation eli lääkkeeseen kuulumattomien aineiden siirtymisen lääkkeestä toiseen. Joskus olen vaihtanut vaatteita työpäivän aikana jopa parisenkymmentä kertaa. Puhtaus on lääketuotannossa ensiarvoisen tärkeää”, Kaivola kertoo.

Työn tarkoituksena ihmisten hyvinvointi 

"Espoon tablettiosastolla tehdään kolmivuorotyötä arkisin viiden päivän mittaisina työvuorojaksoina; aamuviikolla työaika on klo 7–15, iltaviikolla 15–23 ja yöviikolla 23–7. Lääke-erien tabletointiprosessit vaihtelevat muutamasta tunnista jopa parin päivän mittaiseen ajoon. Heinäkuun kesäseisakin aikaan koneetkin lomailevat ja niille tehdään huoltotöitä." 
 
”En ole aiemmin apteekissa asioidessani miettinyt, kuinka moni tuote on Orionin tuotannosta peräisin. Tuotteita on aivan valtavasti, jopa tuhansia. Lisäksi uusia kehitetään ja olemassa olevia parannetaan.” 
 
Kasvava ja kehittyvä ala veti alun perin Kaivolan koulun penkille lääketeknikon opintojen pariin. Kaivolan mielestä valinta on osunut oikeaan: 
 
”On palkitsevaa tehdä työkseen sellaista, mikä on osa muiden ihmisten hyvinvointia. Tekemäni työn ansiosta apteekeissa on aina saatavilla lääkkeitä, joista potilaat saavat tarvitsemansa hoidon.”  

Kolme parasta asiaa Orionilla: 

  • Henkilöstöedut: Orionilla pidetään työntekijöistä hyvää huolta. Henkilöstöravintoloissa saa herkullista ruokaa, meillä on erinomainen työterveys ja työskentelytilat ovat käytännöllisiä ja viihtyisiä.  
  • Työkaverit: Kaikki ovat ystävällisiä ja auttavaisia. Kun aloitin ensin työharjoittelussa ja sitten vakituisena työntekijänä, minut otettiin heti osaksi tiimiä.
  • Vaikutusmahdollisuudet: Työntekijöiden antamia palautteita ja kehitysehdotuksia kuunnellaan ja niitä punnitaan yhdessä. Jos ehdotukset ovat kokonaisuuden kannalta hyviä, ne viedään myös käytäntöön.