Siirry pääsisältöön

Työn paras palkinto: mahdollisuus helpottaa kroonista kipua

Kivusta kärsivien elämänlaadun parantaminen sekä jatkuva mahdollisuus tieteen tekemiseen kannustavat tutkija Liisa Ailasta, joka siirtyi akateemisesta maailmasta Orionin kipututkimuksen pariin. Myös lääkeyhtiön resurssit ja tavoitteellisuus motivoivat.
13.2.2023 Teksti / Sanna Jäppinen Kuvaus / Suvi Elo
Liisa-Ailanen_1.jpg

”Jos saa olla vaikuttamassa siihen, että kroonisesta kivusta kärsivän ihmisen elämänlaatu paranee ja hän saa esimerkiksi työkykynsä takaisin, niin onhan se aika loistava juttu”, sanoo Liisa Ailanen, Senior Scientist Orionin Pain Research -tiimistä.

Ailanen muistuttaa, että mikään tällä hetkellä markkinoilla oleva kipulääke ei ole krooniseen kipuun kovin hyvä: jos ne ovat tehokkaita, myös haittavaikutukset ovat merkittäviä – tai sitten tehot eivät vain riitä viemään kipua.  

Ailanen kertoo työskentelevänsä lääketutkimuksen ruohonjuuritasolla. Se kattaa niin sanotun prekliinisen tutkimuksen eli kaikki vaiheet ennen lääkeaineen toteamista turvalliseksi ja sopivaksi testattavaksi ihmisillä.

Potentiaalisia kohdeaineita lääkekehitykseen etsitään monin tavoin: esimerkiksi perehtymällä alan tutkimuskirjallisuuteen sekä genetiikasta ja kansainvälisistä konferensseista.

Kun on tarpeeksi luottoa siihen, että kyseessä voisi olla hyvä lääkekehityskohde, tiimi kasvaa.

”Aluksi teemme muun muassa testauksia, joissa yritetään toistaa sama, mitä muut ovat julkaisseet. Katsomme, onko asia niin myös meidän käsissämme. Kun on tarpeeksi luottoa siihen, että kyseessä voisi olla hyvä lääkekehityskohde, tiimi kasvaa ja mukaan tulee esimerkiksi kemistejä, jotka vastaavat varsinaisesta uusien lääkeaihioiden kehittämisestä”, Ailanen kertoo.

Lääkekehityksessä tutkijan työ on selkeän tavoitteellista

Ailanen on opiskellut Turun yliopistossa biolääketiedettä, ja hän tutki väitöskirjassaan lihavuuden liitännäissairauksia. Samoihin aikoihin, kun Ailanen valmistui tohtoriksi, Orion haki tutkijaa kipututkimuksen pariin.

”Asiat, joita Orionilla toivottiin, istuivat aika hyvin siihen, mitä olin tehnyt. Aikataulutus ja tausta menivät nappiin”, hän sanoo.

Siirtymiseen akateemisesta maailmasta lääkeyritykseen ei Ailasen mielestä liittynyt suurempaa dramatiikkaa, sillä itse työ tutkijana on hyvin samantyyppistä.

”Totta kai yrityksessä työskentelyä rajaa aina tietty tavoitteellisuus eli tehdään vain ne tutkimukset, jotka vievät eteenpäin omaa lääketutkimusta. On siis akateemista tutkimusta enemmän fokusoimista sen suhteen, mikä täytyy selvittää ja mikä taas olisi ihan kiva tietää mutta ei tässä kohtaa pakollista”, Ailanen pohtii. 

”Toisaalta resurssit ovat yrityksessä aivan erilaiset, ja ympärillä on hyvin laaja asiantuntijoukko, jolla on omaa erityisosaamista ja jolta voi kysyä apua.”

Yhteistyöverkosto ja uudet metodit vievät eteenpäin

Ailanen aloitti Orionilla vuonna 2019, ja sen jälkeen kiputiimi on kasvanut ja panostus kipututkimukseen vahvistunut.

”Viime vuosien aikana on kehitetty paljon uusia metodeja, jotka auttavat ymmärtämään paremmin lääkekehityskohteita ja tautimalleja. Olemme myös luoneet maailmanlaajuista yhteistyöverkostoa, jonka ansiosta olemme esimerkiksi voineet käyttää tutkimuksessa ihmiskudosta. On todella tärkeää, että saadaan dataa humaanikudoksesta jo hyvin varhaisessa vaiheessa.”

Ihmiskudos tarkoittaa tässä yhteydessä esimerkiksi sitä, että kun tekonivelleikkauksessa vaurioitunut nivel otetaan pois, voidaan nivelkudosta hyödyntää tutkimuksessa.

”On opittu, että nivelrikossa ei ole kyse yhdestä taudista vaan nivelrikkoja on monenlaisia. Nivelkudoksen avulla voidaan esimerkiksi yrittää selvittää, onko jokin kipumekanismi yhteydessä tietynlaiseen taudinkuvaan.”

Nivelrikko- eli osteoartriittisen kivun lisäksi Orionin toinen painopistealue kipututkimuksessa on neuropaattinen eli hermovauriokipu.

Orionin kipututkimus kehittyy vauhdilla

Orionilla yhtenä lääkekehityksen linjana kipututkimuksessa on immuunijärjestelmään vaikuttaminen. Tutkimuskohteena on esimerkiksi se, miten tulehdusta aiheuttavat immuunisolut aktivoivat hermosoluja.

Ailasen mukaan maailmalla on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti kiinnostus siihen, millainen merkitys muilla soluilla kuin hermosoluilla on kipuun. Näin myös Orionilla. Yhtiö on nyt monin tavoin hyvässä asemassa kansainvälisessä kipututkimuksessa.

”Jossain vaiheessa oli trendi, että isot lääkeyritykset ajoivat kipututkimusta alas. Nyt ne ovat taas aloittelemassa sitä, ja me Orionilla olemme sillä välin tehneet paljon työtä. Olemme hyvässä vauhdissa”, Ailanen sanoo.

Hän näkee Orionin eduksi lääketutkimuksessa myös ”juuri sopivan koon”.

”Olemme tarpeeksi iso, että on resursseja tutkia, mutta toisaalta sen verran pieni, ettei ole liian suuria osastojen välisiä esteitä.”

Tutkija ei ole koskaan valmis

Ailanen arvostaa työssään huomattavasti sitä, että uusiin ideoihin ja kehitysajatuksiin suhtaudutaan myönteisesti. Orionilla on myös mahdollisuus jatkuvaan kehittymiseen, tutkija kun ei koskaan ole valmis.

”Kun on tutkimusalalle ajautunut, niin kyllähän mahdollisuus tieteen tekemiseen ja ongelmanratkaisuun motivoi todella paljon”, Ailanen toteaa jokapäiväisestä inspiraatiostaan.

Tärkeää on tietysti myös se, että työpaikalla viihtyy.

”Meillä on mukava työympäristö ja innovatiivinen asenne, sellainen tulevaisuuteen suuntautuva tekemisen meininki”, hän sanoo.

Meillä on mukava työympäristö ja innovatiivinen asenne, sellainen tulevaisuuteen suuntautuva tekemisen meininki.

”On myös hienoa, että on mahdollisuus työajan joustoon molempiin suuntiin: joskus pitää olla valmis tekemään vähän enemmän töitä, mutta sitten myös huolehditaan, että ylityötunnit pidetään pois.”

Liisa Ailasen motto: Data puhukoon puolestaan.