1. Lääkepakkaukset kuormittavat huomattavasti luontoa.
Tarua. Lääkepakkausten kuorma on pieni, ja se ympäristöjalanjälki, mikä pakkauksesta jää, on suhteellisesti hyvin vähäinen. Pakkauksella on sen sijaan iso merkitys lääkkeen säilyvyyttä ajatellen. Siksi pakkaus on enemmän kuin vain roska: se suojelee lääkettä muun muassa valolta, kuljetuksen aikana tapahtuvilta vaurioilta, hapelta ja mikrobeilta.
2. Lääkepakkauksia voi kierrättää.
Totta. Suurin osa Orionin lääkepakkauksista on kierrätettäviä. Poikkeuksena ovat ne pakkaukset, joihin on jäänyt lääkkeitä tai esimerkiksi lääkevoidejäämiä.
Lääkejäämiä ei saa huuhdella alas viemäristä, heittää luontoon tai roskakoriin. Kerää pussiin kaikki ne lääkepakkaukset, joissa on lääkejäämiä, ja vie apteekkiin hävitettäväksi.
Lasi- ja muovipurkeissa olevat tabletit ja kapselit on hyvä poistaa alkuperäispakkauksistaan. Pakkaa ne irrallisina läpinäkyvään muovipussiin ja vie apteekkiin. Läpipainopakkaukset voi viedä apteekkiin sellaisenaan.
Vitamiinit, ravintolisät, perusvoiteet ja kosmeettiset tuotteet eivät ole vaarallista jätettä, joten niitä ei tarvitse palauttaa apteekkiin.
3. On vaikea tietää, miten lääkepakkausten erilaiset materiaalit kierrätetään oikein.
Varmasti totta – mutta tässä helppo muistilista erilaisten lääkepakkausten kierrätykseen:
- Lääkepurkkien alumiinikorkit: metallinkeräykseen.
- Muoviset lääkepurkit ja muovikorkit: muovinkeräykseen.
- Kartonkinen lääkepakkaus: pahvin- tai kartonkikeräykseen.
- Lääkepakkauksen sisällä oleva potilasohjepaperi: paperinkeräykseen.
- Lasiset lääkepullot: lasinkeräykseen.
- Tablettien läpipainopakkaukset, jotka ovat päällys- ja pohjaosaltaan foliota: metallinkeräykseen.
- Monikerroksiset pakkausmateriaalit tai ne tablettien läpipainopakkaukset, jotka ovat päällysosaltaan muovia ja pohjaosaltaan foliota: seka- tai energiajätteeseen.
4. Muovinen lääkepurkki on tyhjänä hyödytön.
Tarua. Orionin muoviset lääkepakkaukset kelpaavat kierrätykseen. Ne ovat teollisuudelle niin sanottua sekundaariraaka-ainetta.
Muoveihin lajiteltu Orionin muovinen lääke- tai lisäravinnepurkki päätyy Fortumille. Siellä muovipurkki lajitellaan, puhdistetaan ja sulatetaan, minkä jälkeen se granuloidaan. Granuloinnissa muovipurkista tehdään muovihelmiä, ja muovihelmistä puolestaan valmistetaan uusia muovituotteita.
Orionin muovinen lääkepurkki voi päätyä uusiokäytettynä vaikkapa kukkaruukuksi tai tiskiharjaksi.
5. Lääkepakkauksista iso osa päätyy kaatopaikoille.
Tarua. Yhdeksän lääkepakkausta kymmenestä päätyy uusiokäyttöön, ja sekajätteeseen viety lääkepakkauskin kelpaa vielä energiajätteeksi. Tällainen jäte toisin sanoen poltetaan, ja siitä saatu energia käytetään esimerkiksi kaukolämmitykseen.
6. Lääkepakkausten merkinnöistä ei aina saa selvää, miten ne pitäisi kierrättää.
Osin totta. Monesta lääkepakkauksesta löytyy tarkat kierrätysmerkinnät, mutta valitettavasti ei vielä kaikista. Haasteena on se, että monissa lääkepakkauksissa on niukasti tilaa – ja tuo tila on varattu lakisääteisille merkinnöille itse lääkkeestä.
Orionissa tähän asiaan on jo kiinnitetty huomiota, ja parhaillaan menossa oleva projekti koettaa parantaa lääkepakkausten lajitteluinformaatiota.
Orionin lääkepakkausten tarkat lajitteluohjeet ovat netissä.
7. Järkevät pakkauskoot vähentävät lääkejäämiä luonnossa.
Totta. Lääkehävikki kasvattaa riskiä siitä, että lääke tai sen jäämiä päätyy jossakin vaiheessa luontoon. Lääkehävikkiä syntyy, jos lääkkeen käyttäjä esimerkiksi lopettaa antibioottikuurin kesken. Kaikki eivät vie vanhaksi tai käyttämättömäksi jääneitä lääkkeitään apteekkiin, kuten ehdottomasti pitäisi, vaan kaatavat ne lavuaariin tai vetävät alas vessasta. Sen seurauksena jätevesiin päätyy lääkejäämiä.
Järkevänkokoiset lääkepakkaukset edesauttavat sitä, että kuuri tulee syötyä loppuun ja että tyhjä lääkepakkaus päätyy asianmukaisesti lajiteltuna kierrätykseen.
Lääke ei kuulu luontoon, ja sen vuoksi Orion on mukana esimerkiksi John Nurmisen säätiön Itämeri-hankkeissa. Hankkeiden avulla pyritään vähentämään Itämeren lääkejäämiä.
Tämän lisäksi orionilaiset kouluttavat terveydenhuollon ammattilaisia pakkauskokoasiassa: suositus on, että uusi lääke aloitetaan pienellä pakkauskoolla, jotta lääke ei turhaan jäisi käyttämättä.
Asiantuntijoina jutussa ovat pakkausasiantuntijat Elli Kultanen ja Hanna Bruun Orionilta.