Syövän hoidon tutkimuksessa näkyy nyt enemmän toivoa kuin ennen. Orion ja bioteknologiayritys Aitia ovat yhdistäneet voimansa: yhteistyön tavoitteena on kehittää uusia lääkkeitä yhdistämällä Orionin vahva lääkekehitysosaaminen ja Aitian kehittämä Gemini Digital Twins -teknologia.
”Ala kehittyy vauhdilla ja elää jatkuvassa muutoksessa”, sanoo Li Wang, Aitian Precision Oncology -yksikön johtaja.
”Nyt jos koskaan tarvitaan eri alojen asiantuntijoiden tiivistä yhteistyötä, jotta lääkekehitys voi onnistua.”
Tekoälyllä syöpää vastaan
Digitaaliset kaksoset ovat virtuaalisia malleja potilaista, joiden pohjana on geneettistä, molekyylitason ja kliinistä tietoa.
”Digitaaliset kaksoset ovat tehokkaita laskennallisia työkaluja, joiden avulla voimme ennustaa, selittää ja löytää uusia yhteyksiä. Siksi ne ovat korvaamaton apu lääkekehityksessä”, kertoo Johanna Lilja, Orionin Head of Cancer Genomics.
”Mallien avulla voimme simuloida hoitoja ja arvioida niiden vaikutuksia. Tämä auttaa ymmärtämään, miten erilaiset hoidot vaikuttavat yksittäiseen potilaaseen.”
Ajatellaan esimerkiksi, että syöpää sairastava ihminen on mallinnettu virtuaalisesti tietokoneelle. Asiantuntijat voivat tehdä kokeita tällä digitaalisella kaksosella etsiäkseen uusia lääkekohteita tai testatakseen mahdollisia lääkkeitä. Tämä voi auttaa kehittämään tehokkaampia lääkeaihioita ja suunnittelemaan kliiniset tutkimukset entistä paremmin.
Kaikki tämä perustuu laadukkaan datan ja innovatiivisen teknologian yhdistämiseen – kuten Aitian kehittämään kausaaliseen tekoälyyn.
”Käytämme kausaalista tekoälyä ennustamaan, millaisia vaikutuksia erilaisilla toimenpiteillä on”, Wang selittää.
”Etsimme syy-seuraussuhteita: Jos lääke esimerkiksi häiritsee tiettyä prosessia, miten se vaikuttaa tautiin? Jos geeni A muuttuu, muuttuuko myös geeni B? Näin voimme käydä läpi valtavan määrän vaihtoehtoja ja löytää uusia lääkekohteita ja -aihioita.”
Parempaa dataa, parempia hoitoja
Uuden teknologian avulla lääkkeitä pyritään kehittämään nopeammin ja tehokkaammin, ja se voi hyödyttää yksittäisten potilaiden lisäksi myös koko terveydenhuoltojärjestelmää. Parempi ymmärrys sairauksista vähentäisi kustannuksia, joita syntyy tehottomista hoidoista ja epäonnistuneista tutkimushankkeista.
Tekoälyn toiminta edellyttää laadukasta dataa. Johanna Liljan mukaan Orion ja Aitia tekevät hartiavoimin töitä varmistaakseen, että Gemini Digital Twins -ohjelma perustuu mahdollisimman luotettavaan dataan.
”Hyödynnämme monipuolista ja edustavaa potilasdataa, kliinistä tietoa sekä geeni- ja proteiinitietoa. Näin voimme minimoida vinoumat, joita syntyy, jos data on vajavaista tai vääristynyttä,” Lilja sanoo.
”Teemme Aitian kanssa tiivistä yhteistyötä datan tarkistamisessa, suodattamisessa ja käsittelyssä, jotta he voivat ryhtyä digitaalisten kaksosten suunnitteluun ja rakentamiseen.”
Potentiaalia muiden sairauksien hoidossa
Yhteistyö on vielä alkuvaiheessa. Sen keskeinen tavoite on kuitenkin kehittää täysin uusia lääkkeitä esimerkiksi sellaisiin syöpätyyppeihin, jotka eivät ole reagoineet muihin hoitoihin.
”Toivomme, että digitaaliset kaksoset voivat nopeuttaa lääkekehityksen pitkiä prosesseja ja parantaa lopputuloksia. Pyrimme siihen, että voimme lopulta koota kattavan listan lääkekohteista, joita Orion voi hyödyntää omassa kehitystyössään ja viedä sitten kliinisiin tutkimuksiin”, Wang sanoo.
Lilja myöntää, että uuden lääkkeen kehittäminen vie aikaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että aina on myös mahdollista, että hyviä tuloksia syntyy odotettua nopeammin.
”Vaikka edessä on pitkä matka, digitaalisista kaksosista voi olla syöpätutkimuksen lisäksi apua myös muiden monimutkaisten, monitekijäisten sairauksien ymmärtämisessä ja hoidossa.”
”Olen innostunut, sillä tällä teknologialla on mahdollisuus mullistaa lääkekehitystä – se voi raivata tietä uusille lääkekohteille ja entistä yksilöllisemmille hoidoille. Tavoitteena ovat tarkkaan räätälöidyt hoitosuunnitelmat, jotka parantavat potilaiden hoitotuloksia.”